• مجله کارنو

7 نوع از بهترین و جدیدترین سیستم های سرمایش و گرمایش

مقدمه :

امروزهVRF ها یکی از بهترین و جدیدترین سیستم های سرمایش گرمایش در دنیا می باشند .

حال با اینکه سیستم VRF  به نسبت سیستم های چیلر فن کویل و اسپلیت ها و بقیه‌ی سیستم های سرمایشی و گرمایشی جدیدتر هستند ، می خواهیم مزایا و معایب همگی این سیستم های سرمایشی و گرمایشی را باهم بررسی نماییم .

با ما همراه باشید.

 

سیستم VRV/VRF

سیستم VRV/VRF :

سیستم VRF  همان سیکل تبرید کولرهای گازی می باشد با این تفاوت که تعدادی یونیت داخلی در داخل ساختمان به یک یونیت خارجی در بیرون ساختمان متصل می شود و در کل سیستم VRF  یک سیستم کولرگازی مرکزی می باشد .

نسل کلاسیک سیستم VRF  در سال 1982 میلادی در ژاپن توسط کمپانی دایکین اختراع شد و نسل های پیشرفته ی آن امروزه بسیار پرکاربرد می باشند .

از ویژگی های سیستم VRF  می توان به مصرف برق بسیار پایین این سیستم سرمایش با گرید انرژی A+++  ، صدای بسیار پایین  کارکرد دستگاه و قابلیت لوله کشی بسیار بالای این سیستم تا 1000 متر فاصله بین یونیت های داخلی و یونیت خارجی اشاره کرد که استفاده از این دستگاه را در ساختمان های بزرگ بسیار آسان کرده است .

به علت تکنولوژی بالای سیستم VRF  ، قیمت این سیستم بالا می باشد و استفاده از این سیستم اغلب در ساختمان های لوکس می باشد .

سیستم چیلر و فن کویل

سیستم چیلر و فن کویل :

سیستم چیلر و فن کویل یکی از بهترین سیستم های تهویه در دنیا می باشند ، کارکرد این سیستم هم تقریبا مشابه سیستم VRF  می باشد ، با این تفاوت که در سیستم VRF  داخل لوله های مسی مبرد وجود دارد ولی در سیستم چیلر فن کویل آب در گردش می باشد .

گردش آب در سیستم معایبی مانند رسوب آب ، خرابی پمپ دستگاه و نشتی آب را نیز دارد .

چیلر به عنوان منبع تولید کننده ی سرمایش و گرمایش و فن کویل ها وظیفه ی رساندن این سرما یا گرمای تولید شده به داخل فضا ها را دارند .

البته در کشور ما به علت وجود گاز طبیعی در بیشتر ساختمان ها از دیگ آب گرم یا پکیج بابت منبع گرمایی استفاده می گردد و چیلرها عموما منبع منبع تولید کننده ی سرما می باشند .

از مزایای سیستم چیلر فن کویل می توان به فاصله ی مناسب چیلر به عنوان یونیت خارجی و فن کویل به عنوان یونیت داخلی اشاره کرد که استفاده از این سیستم را در ساختمان های بلند مرتبه یا بزرگ آسان می کند .

استقلال دمایی هر فضا یا هر اتاق از دیگر مزایای این سیستم می باشد .

مصرف برق سیستم چیلر فن کویل از سیستم VRF بالاتر می باشد ، ولی در کل نسبت به عملکرد این سیستم مصرف برق قابل قبولی دارد .

هزینه‌ی اولیه چیلر نسبت به VRF  مقدار کمتری می باشد ، که باعث می گردد ساختمان های بیشتری بتوانند از سیستم چیلر فن کویل استفاده نمایند .

یکی از مهم ترین مشکلات سیستم چیلر در ساختمان ها عدم تفکیک برق مصرفی هر واحد می باشد ، چون چیلر یک سیستم مرکزی می باشد و برای کل ساختمان در نظر گرفته می شود و به یک کنتور برق مشاعات ساختمان متصل می گردد ، در پله های بالاتر قیمتی  از قبض برق مصرفی ساختمان قرار می گیرد و به همین علت هزینه برق مصرفی ساختمان در پله ی بالاتر قیمتی محاسبه می گردد .

سیستم مینی چیلر :

با توجه به مشکلات بالا استفاده از چیلرهایی با ظرفیت های کوچکتر و مستقل شدن برق مصرفی هر واحد ، طراحان را به استفاده از سیستم مینی چیلر ترغیب می کند .

هدف از مینی چیلر  مستقل شدن هزینه ی برق مصرفی واحد و جداسازی آن از سایر واحدهاست .

بنابراین هزینه ی مصرف سیستم سرمایش و گرمایش یک واحد از هزینه ی عمومی ساختمان جدا می شود و هر واحد می تواند به طور جداگانه ای مصرف برق واحد خود را کنترل نماید .

لازم به ذکر است در ساختمان هایی که تعداد واحدهای بالا ( بالاتر از 30 واحد ) و متراژ های کوچکتر ( کوچکتر از 200 متر مربع ) دارند ،استفاده از مینی چیلر توجیه اقتصادی ندارد چون هزینه ی خرید مینی چیلر بسیار گران تر از چیلر مرکزی برای کل ساختمان می شود .

اسپلیت دیواری

اسپلیت دیواری :

اسپلیت های دیواری یا کولرهای گازی یکی از بهترین و ساده ترین سیستم های سرمایش و گرمایش در دنیا می باشند . هزینه ی خرید به صرفه ی این دستگاه ها و سرمایش مطلوب باعث شده است استفاده از این سیستم سرمایش و گرمایش در دنیا مرسوم باشد . البته در کنار مزایای این سیستم می توان معایب این سیستم را نیز بررسی کرد ، معایبی همچون فاصله ی کوتاه ما بین یونیت خارجی ( کندانسور ) با یونیت داخلی که این فاصله ی کم امکان نصب این سیستم را در هر ساختمانی مهیا نمی کند .

سیستم داکت اسپلیت ( اسپلیت کانالی )

سیستم داکت اسپلیت ( اسپلیت کانالی ) :

سیستم داکت اسپلیت یکی از سیستم های سرمایش و گرمایش پرکاربرد در ساختمان ها می باشد . داکت اسپلیت ، فاصله ی ما بین یونیت داخلی و خارجی این سیستم را نسبت اسپلیت دیواری افزایش داده است و محدودیت های نصب را کمتر کرده است . هزینه ی اولیه ی خرید مناسب این سیستم نسبت به چیلر فن کویل و VRF  و همچنین نگهداری آسان تر این سیستم ، از مزایای سیستم داکت اسپلیت است . از معایب داکت اسپلیت نیز می توان به عدم استقلال دمایی هر فضا اشاره کرد ، که نمی توان دمای هر اتاق را مستقل از اتاق های دیگر تنظیم نمود .

سیستم روفتاب پکیج

سیستم روفتاب پکیج ( پکیج پشت بامی ) :

سیستم روفتاب پکیج همان طور که از نامش پیداست اغلب در قسمت پشت بام ساختمان نصب می گردند و از طریق کانال کشی مانند کولر آبی ، سرمایش و گرمایش را به فضاها منتقل کنند . کارکرد این دستگاه مانند یک کولرگازی بزرگ یکپارچه می باشد که تمامی متعلقات را در یک پک کنارهم قرار داده است . از مزایای این سیستم پرتاب باد مناسب ، قابلیت کانال کشی طولانی و عدم نیاز به لوله کشی می باشد . به علت مرکزی بودن این سیستم و عدم استقلال دمایی هر فضا و فضایی که در قسمت بام این دستگاه اشغال می کند ، استفاده از این سیستم اغلب در اماکن اداری ، تجاری و سوله های صنعتی توصیه می گردد .  به علت نصب این دستگاه در فضای آزاد ، می توان به عنوان سیستم هوای تازه ( Fresh air  ) نیز در ساختمان ها مورد استفاده قرار گیرد ، که اکسیژن و هوای تازه را به فضاهای اداری و تجاری با پیش سرمایش و پیش گرمایش و فیلتر کردن هوا منتقل نماید .

سیستم زنت ( Zent ) و اکونوپک :

سیستم زنت و اکونوپک در حالت سرمایش تقریبا مانند کولرهای آبی عمل می کنند ، پس این دو سیستم احتیاج به هوای آزاد دارند و اغلب در قسمت های بالکن ساختمان ها یا پشت بام قرار می گیرند . درحالت گرمایش زنت دارای کویل گرمایش می باشند ، که آب گرم از طریق موتورخانه یا پکیج به دستگاه زنت وارد می شود و پس از عبور هوا از کویل های گرمایی هوا گرم می شود . اکونوپک دیگر نیازی به موتورخانه ندارد و با داشتن مشعل و ورود گاز طبیعی به مشعل ، سیستم گرم می شود و گرما به فضا منتقل می شود . استفاده از این دو سیستم، به علت صدای تولیدی بالایی که دارند، اغلب در اماکن ورزشی، سوله‌ها،… توصیه می‌گردد و به علت سرمایش تبخیری که دارند و بالا بودن رطوبت هوا ، استفاده از آن ها کمتر توصیه می گردد .

نتیجه گیری :

بنابراین انتخاب بهترین سیستم سرمایش و گرمایش به پارامتر های متفاوتی مانند شرایط آب و هوایی منطقه ، ارزش قیمتی آن منطقه ، نوع کاربری ساختمان و …. بستگی دارد . در این مقاله، مزایا و معایب هر کدام از این 7 نوع سیستم را مورد بررسی قرار دهیم و با هرکدام از این سیستم ها بیشتر آشنا شویم .

برای کسب اطلاعات بیشتر با درتماس باشید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *